Korčulani grade vjetropark kod Dugopolja

Bez autora
Jan 27 2011

Da bi opstala na tržištu, mala brodogradilišta specijalizirana za gradnju brodske opreme, kao što je “Radež” iz Blata, pokušavaju se preorijentirati na druge poslove. Zbog smanjenih narudžbi za svjetski poznate tvrtke “Macgregor” i TTS, “Radež” je krenuo u proizvodnju malih brodova s opremom za hranjenje ribe u uzgajalištima. Potpisao je novi ugovor s tvrtkom AKVA group, svjetskim vodećim proizvođačem opreme za akvakulturu. Međutim, najnoviji posao u energetici prvi je “Radežev” veći iskorak. Do sada uspješna otočna tvrtka u vlasništvu svojih zaposlenika, malih dioničara, počet će gradnju tornjeva-stupova vjetroelektrana za “Končarov” vjetropark kod Dugopolja. “Radež” je u novu opremu i strojeve uložio dva milijuna kuna, pripremajući se za taj posao.

Korčulani grade vjetropark kod DugopoljaDa bi opstala na tržištu, mala brodogradilišta specijalizirana za gradnju brodske opreme, kao što je “Radež” iz Blata, pokušavaju se preorijentirati na druge poslove.

Zbog smanjenih narudžbi za svjetski poznate tvrtke “Macgregor” i TTS, “Radež” je krenuo u proizvodnju malih brodova s opremom za hranjenje ribe u uzgajalištima.

Potpisao je novi ugovor s tvrtkom AKVA group, svjetskim vodećim proizvođačem opreme za akvakulturu. Međutim, najnoviji posao u energetici prvi je “Radežev” veći iskorak.

Do sada uspješna otočna tvrtka u vlasništvu svojih zaposlenika, malih dioničara, počet će gradnju tornjeva-stupova vjetroelektrana za “Končarov” vjetropark kod Dugopolja.

“Radež” je u novu opremu i strojeve uložio dva milijuna kuna, pripremajući se za taj posao.

- Očekujemo da su poslovi u alternativnoj energetici budućnost. Nabavili smo novu proizvodnu opremu i potpuno smo spremni za gradnju stupova vjetroelektrana - kaže Jerko Andrijić, direktor “Radeža”.

Riječ je o  jednoj od investicija kojima Vlada namjerava potaknuti novi gospodarski ciklus u Hrvatskoj i otvoriti nova radna mjesta. “Radež” će na tom poslu angažirati 20-ak radnika koji će imati osiguran posao sljedeću godinu dana.

Korčulanska će tvrtka za “Končar” izgraditi petnaest 80 metara visokih stupova za vjetroagregate snage 1MW i 2,5 MW. Radi se o projektu čija je vrijednost 252 milijuna kuna, od čega 41,48 posto ulaže “Končar”, a ostalo HBOR i Zagrebačka banka.

U “Radežu” su prisiljeni na poslovni iskorak jer je narudžbi iz brodograđevnog sektora sve manje i posao je smanjen na petinu. Svaki 10. stanovnik općine Blato zaposlenik je “Radeža”, u kojem sada radi 340 radnika, 20-ak manje nego prošle godine.

Zbog manjka poslova u posljednje su vrijeme u “Radežu” morali spuštati plaće do 14 posto, a kao drugi oblik štednje odnedavno su uvedena tri slobodna neplaćena dana koja mjesečno mora koristiti svaki radnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik